ПРОДУКТИ
Кошница

NUTRICOST VANADIUM / ВАНАДИЙ (ВАНАДИЛ СЛУФАТ + ХРОМ) КАПС. X180

NUTRICOST VANADIUM / ВАНАДИЙ (ВАНАДИЛ СЛУФАТ + ХРОМ) КАПС. X180
NUTRICOST VANADIUM / ВАНАДИЙ (ВАНАДИЛ СЛУФАТ + ХРОМ) КАПС. X180
  • Наличност: ДА
  • Код на продукта: S211
49.20лв.
Купи

NUTRICOST VANADIUM / ВАНАДИЙ (ВАНАДИЛ СЛУФАТ + ХРОМ) КАПС. X180

Vanadium Plus Chromium е съчетание от два микроелемента, изпълняващи важна роля за нормалното функциониране на човешкия организъм. Ванадият и хромът помагат на тялото да използва инсулина по-ефективно в процеса на преработване на въглехидратите в енергия, с което оказва благотворно въздействие върху метаболизма на мазнини и протеини, липидния профил и сърдечно-съдовото здраве.

Здравословни ефекти на хранителната добавка Vanadium Plus Chromium:

  • Подпомага терапията на диабет тип 1 и тип 2;
  • Допринася за регулиране на енергийния метаболизъм;
  • Съдейства за повишаване на нивата на HDL холестерола („добрия“ холестерол);
  • Подобрява превенцията на сърдечно-съдови заболявания;
  • Противодейства на задържането на вода в междуклетъчното пространство (едема);

Преходните метали ванадий и хром – две мощни оръжия в битката с диабета

Ванадий

Ванадият е химичен елемент с атомен номер 23, принадлежащ към подгрупата на преходните метали. По-добре познат е с приложенията си в техниката, основно в металургията и в модерните технологии за съхранение на енергия, но има и важни функции в света на живата природа. В човешкото тяло ванадият се намира основно в кръвта под формата на ванадат или ванадил, свързан с трансферин – протеин, който изпълнява важна роля в преноса на желязо.

Едно от основните му полезни за човешкото здраве свойства е неговата способност да имитира действието на инсулина в клетките на черния дроб, скелетната мускулатура и адипозната тъкан, с което съдейства за поддържане на нивата на глюкоза в кръвта в нормални граници. Поради тази причина до откриването на инсулина през 1922 година, ванадият е бил използван за контролиране на кръвната захар при диабетно болни.

Приносът на метала в терапията на диабет включва и положително въздействие върху липидния профил при страдащи от това заболяване. Научно изследване показва, че приемът му съдейства за понижаване на нивата на триглицеридите, общия и „лошия“ (LDL) холестерол, както и за повишаване концентрацията на HDL холестерола в кръвта. По време на експеримента учените са забелязали и подобряване на маркерите на оксидативен стрес, предизвикан от диабета.

Стимулиращият метаболизма ефект печели на ванадия популярност и сред почитателите на бодибилдинга, тъй като по този начин той подпомага натрупването на мускулна маса за сметка на мастната тъкан и скъсява периода на възстановяване.   

Хром

В периодичната таблица на елементите хромът се намира непосредствено след ванадия и също принадлежи към преходните метали, което определя и сходните му физически свойства. И този елемент е значително по-познат от приложението си в различни области на техниката.

Подобно на ванадия хромът подпомага терапията на диабет тип 1 и тип 2, но механизмът му на биологично действие е различен – микроелементът не имитира ефекта на инсулина, а съдейства за подобряване на инсулиновата чувствителност. При недостиг на хром действието на инсулина бива блокирано, което води до повишаване на нивата на кръвна захар.

Клинични изпитвания показват, че приемът на хром допринася за понижаване нивата на кръвната захар и понижава инсулиновата резистентност. Освен това, подобно на ванадия, и той съдейства за поддържане на липидите в кръвта в здравословни граници.

Съставки:В 1 капс.:Дн. доза:
Хром
(хром полиникотинат)
200 mg200 mg
Ванадий
(ванадил сулфат)
2 mg2 mg

Оризово брашно, хипромелозна капсула.

Не съдържа: Глутен, ГМО.

Хранителна добавка, 180 капсули.  

Дозировка и приложение

Приложение: Допринася за поддържане на глюкозния метаболизъм.

Забележка: При бременност, кърмене или прием на медикаменти се консултирайте с лекар преди употреба. Да не се използва като заместител на разнообразното и пълноценно хранене. Да не се превишава препоръчителната дневна доза.

Препоръчителна доза за дневен прием от продукта: За възрастни над 18 г.: По 1 капсула дневно, с поне 250 ml вода.

Съхранение: На хладно и сухо място, недостъпно за деца, далеч от пряка слънчева светлина.

Годност и партида: Маркирани на опаковката.