ПРОДУКТИ
Кошница

NUTRICOST ZMA / ЦИНК, МАГНЕЗИЙ И ВИТАМИН В6 КАПС. X180

NUTRICOST ZMA / ЦИНК, МАГНЕЗИЙ И ВИТАМИН В6 КАПС. X180
NUTRICOST ZMA / ЦИНК, МАГНЕЗИЙ И ВИТАМИН В6 КАПС. X180
 • Наличност: ДА
 • Код на продукта: S220
114.35лв.
Купи

NUTRICOST ZMA / ЦИНК, МАГНЕЗИЙ И ВИТАМИН В6 КАПС. X180

ZMA представлява идеално балансирана натурална комбинация от цинк, магнезий и витамин В6. Цинкът стимулира имунната функция и мускулната дейност, магнезият изпълнява ключова роля в метаболитните процеси в тялото, поддържа здравето на мускулите и съдейства за повишаване качеството на съня, а витамин В6 подпомага работата на нервната система и допринася за повишаване на нивата на енергия.

Полезни за здравето ефекти на ZMA:

 • Подпомага работата на имунната система. Цинкът е важен за производството и функцията на множество имунни клетки, магнезият противодейства на хроничните възпалителни процеси, а витамин В6 повишава способността на белите кръвни клетки да се справят инфекции и възпаления;
 • Допринася за поддържане на хормоналния баланс в тялото. Поддържа нивата на тестостерон в нормални граници;
 • Подпомага терапията при хормонално акне.
 • Съдейства за повишаване на енергийните нива. Минералите в състава на добавката стимулират метаболитните процеси;
 • Повишава ефективността при спортни дейности. Установено е, че комбинацията допринася за увеличаване на мускулната сила и функционалния капацитет;
 • Облекчава възстановяването след интензивни тренировки. ZMA понижава риска от схващания и мускулна треска и ускорява процеса на регенерация след претоварване и травми;
 • Подобрява контрола на кръвната захар. Научни изследвания свързват приема на добавката с понижаване на нивата на глюкоза в кръвта и по-ефективното използване на инсулина;
 • Допринася за повишаване качеството на съня. ZMA подпомага активирането на парасимпатиковата нервна система, която помага на тялото да се успокои и отпусне;
 • Съдейства за повишаване на настроението. Клинични изпитвания сочат, че добавката допринася за облекчаване на симптомите на депресия с ефикасността на синтетичните антидепресанти.

Свойства на трите съставки на ZMA

Цинк

Цинкът заема второ място сред микроелементите (след желязото) по съдържание в човешкото тяло и е необходим нормалното осъществяване на множество изключително важни за нормалното функциониране на организма процеси като:

 • Генна експресия;
 • Ензимни реакции;
 • Имунна функция;
 • Синтез на протеини;
 • Синтез на ДНК;
 • Възстановяване на рани;
 • Растеж и развитие.

Установено е, че цинкът стимулира производството на Т-клетки, които изпълняват основна роля в борбата на имунната система срещу различни инфекции. Минералът притежава също така мощни противовъзпалителни свойства, чрез които подпомага терапията на широка гама от хронични заболявания. Научни изследвания свързват приема на цинк с понижени нива на кръвната захар на гладно, на хемоглобин А1с (HbA1c) и на кръвната захар след хранене с дълготраен ефект. Минералът е ключов фактор и в производството на колаген, важно при възстановяването от рани.

Магнезий

Този минерал е изключително важен за здравето на мускулите, нервите, костите и за глюкозния метаболизъм. Недостигът му в организма води но понижаване на нивата на два други ключови минерала – калций и натрий, което повишава съществено риска от редица сериозни проблеми като високо кръвно налягане, инфаркт, инсулт, диабет и остеопороза. Магнезият е кофактор в над 600 биохимичнви реакции, включително:

 • Производство на енергия;
 • Изграждане на протеини;
 • Създаване и възстановяване на ДНК и РНК;
 • Мускулни движения;
 • Регулиране на работата на нервната система.

Магнезият допринася за повишаване ефективността при спортни дейности, като подобрява снабдяването на мускулите с кръвна захар и отвеждането на произведената от тях при натоварвания млечна киселина, предизвикваща умора. Минералът съдейства и за облекчаване на симптомите на тревожност и депресия, като стимулира активността на хипоталамуса, хипофизата, надбъбречните жлези, свързани с регулирането на настроението. Положителният му ефект върху работата на нервната система допринася и за подобряване качеството на съня.

Установено е, че магнезият допринася за подобряване на инсулиновата чувствителност, понижавайки риска от развиване на диабет тип 2. Микроелементът изпълнява основна роля в поддържане на кръвното налягане, триглицеридите, HDL и LDL холестерола в нормални граници, с което ограничава опасността от сърдечно-съдови проблеми и метаболитен синдром. Магнезият притежава и изразени противовъзпалителни свойства – клинични изпитвания свързват приема му с понижени нива на инфламационни маркери като CRP и интерлевкин-6.

Витамин В6

Витамин В6, известен още като пиридоксин, е необходим на тялото за осъществяване на множество важни функции, включително висшата нервна дейност, метаболизма на протеини, въглехидрати и мазнини, синтеза на червени кръвни клетки и невротрансмитери и други. Той принадлежи към групата на водоразтворимите витамини, което означава че организмът не може да го съхранява под формата на запаси, така че трябва да се приема редовно с храната.

С ключовата си роля в синтеза на регулиращите емоциите невротрансмитери като серотонин, допамин и гама-аминомаслена киселина (GABA) витамин В6 играе важна роля в регулирането на настроението и облекчаването на симптомите на депресия. Той съдейства и за понижаване на нивата на хомоцистеин, които се свързват с нарушения в мозъчната функция и повишен риск от болестта на Алцхаймер.

Витамин В6 също така стимулира производството на хемоглобин, противодейства на отлагането на артериални плаки, допринася за подобряване на очното здраве и за облекчаване на симптомите на пременструален синдром и подпомага лечението на възпаления, свързани с ревматоиден артрит.

 

Съставки:В 1 капс.:Дн. доза:
Витамин В6
(пиридоксин хидрохлорид)
3.5 mg3.5 mg
Магнезий
(магнезиев аспартат, магнезиев оксид)
150 mg150 mg
Цинк
(цинк моно L-метионин), цинк аспартат
10 mg10 mg

Желатинова капсула, магнезиев стеарат (от растителен източник), микрокристална целулоза, силициев диоксид, цинков оксид.

Не съдържа: Глутен, ГМО.

Хранителна добавка, 180 капсули.  

Дозировка и приложение

Приложение: Допринася за нормалното функциониране на организма.

Забележка: При бременност, кърмене или прием на медикаменти се консултирайте с лекар преди употреба. Да не се използва като заместител на разнообразното и пълноценно хранене. Да не се превишава препоръчителната дневна доза.

Препоръчителна доза за дневен прием от продукта: За възрастни над 18 г.: По 1 капсула дневно, на празен стомах, с поне 250 ml вода, преди сън. За по-добро усвояване избягвайте едновременния прием с млечни храни или добавки съдържащи калций.

Съхранение: На хладно и сухо място, недостъпно за деца, далеч от пряка слънчева светлина.

Годност и партида: Маркирани на опаковката.