ПРОДУКТИ
Кошница

Sleep Well (Валериана, Маточина и витамин В2) х 50 таблетки

Sleep Well (Валериана, Маточина и витамин В2) х 50 таблетки
Sleep Well (Валериана, Маточина и витамин В2) х 50 таблетки
  • Наличност: ДА
  • Код на продукта: a8672
42.25лв.
Купи

Sleep Well (Валериана, Маточина и витамин В2) при тревожност и безсъние

Подпомагащата съня хранителна добавка Sleep Well на марката Nature's Way е създадена на базата на две добре познати билки с доказани през вековете успокояващи нервната система свойства – валериана и маточина. Американската компания винаги залага на растителни суровини от местата, където те виреят най-добре. В конкретния случай билките са събрани от България, Полша и Холандия.


 
Основни съставки и действие

 

Валериана
Валерианът (Valeriana officinalis), известен у нас и като лечебна дилянка, е многогодишно тревисто растение, произхождащо от Европа и Азия. През лятото израства на височина до 1,5 метра и цъфти с розови или бели цветове с характерен сладникав аромат. Като седативно и болкоуспокояващо средство се използват корените на растението, които се събират в края на есента.

Билката, която някои наричат „природен валиум“, е позната и използвана още от Античността. Свойствата ѝ са описани от считания за баща на медицината древногръцки учен Херодот, а няколко века по-късно един от първите фармаколози Гален я препоръчва като средство срещу безсъние. Освен това валерианът съдейства за намаляване на напрежението и помага на хора, изпитващи тревожност и стрес.

Макар точните механизми на въздействие на валериана да не са напълно изяснени, учените предполагат, че се са свързани със съдържащите се в него биоактивни вещества, включително алкалоиди – актинидин, катинидин, валерианин и валерин, флавоноиди, валепотриати, монотерпени, сескитерпени, валерианова киселина, гама-аминомаслена киселина (ГАМК/GABA) и други.


Валерианът съдейства за преодоляването на редица свързани със здравето проблеми като:


Безсъние – Най-популярното приложение на билката е като сънотворно средство. Гама-аминомаслената киселина е невротрансмитер, чиято роля е да инхибира активността на нервните клетки. В по-големи количества веществото има седативен ефект, а екстрактът от корен на валериан съдейства за повишаване на нивата му в мозъка, с което не само намалява времето до заспиване, но и подобрява качеството на съня.
Тревожност – Регулирайки активността на нервните клетки, ГАМК допринася и за намаляване на тревожността. Валериановата киселина и валеренолът от своя страна стабилизират функцията на централната нервна система, с което също оказват успокояващо въздействие. Впечатление прави фактът, че изцяло растителен продукт като коренът от валериан може да помогне по същия начин като изписвани с рецепта синтетични, но без техните странични ефекти.
Стрес - С въздействието си върху качеството на съня и тревожността валерианът съдейства помага на ума и тялото да се отпуснат и да се справят по-лесно със стреса в ежедневието. Освен това билката подпомага секрецията на „хормона на щастието“ серотонин, който също допринася за регулиране на настроението.
Научни изследвания показват, че валерианът съдейства също така за понижаване на кръвното налягане, за облекчаване на менструални болки, за отпускане на мускулите, за подобряване на настроението и храносмилането.

 

Маточина
Много често в традиционната медицина валерианът се препоръчва в съчетание заедно с друга добре позната у нас билка – маточината, като според учените, те се допълват и ефектът от комбинацията надвишава значително сумарното въздействие на двете растения поотделно.

Маточината (Melissa officinalis) е многогодишно растение от семейството на ментата, което произхожда от Средиземноморието, но вече се среща в цял свят. Научното му наименование идва от гръцката дума за пчела, тъй като белите му цветове привличат силно медоносните насекоми. В Древна Гърция маточината била засаждана от пчеларите край храмовете на Артемида, за да задържа свещените пчели. Билката е описана от прочутия лекар от Античността Педаний Диоскурид, който я препоръчва за лечение на нервни разстройства.


По полезни за здравето свойства маточината дори надминава валериана. Здравословните ѝ ефекти са много:
Подобрява качеството на съня – В състава на билката влиза веществото розмаринова киселина, която повишава концентрацията на ГАБК в мозъка и така допринася за предотвратяване на свръхвъзбудата и възстановяване на баланса. Въздействието на маточината зависи до голяма степен от дозирането – в по-малки количества тя действа успокояващо, а в по-големи има седативен ефект.
Предпазва нервната система – Розмариновата киселина подпомага защитата на мозъчните клетки, с което допринася за забавяне на стареенето на този изключително важен орган. В състава ѝ влизат и мощни антиоксиданти като евгенола, който унищожава свободните радикали, преди да са нанесли вреда на нервните клетки.
Подпомага храносмилането – Етеричното масло в маточината съдържа фитохимикали, наречени терпени, които отпускат гладката мускулатура и облекчава симптоми като подуване на корема. В състава ѝ влизат също така вещества, известни като холоретици и колаготи, които подпомагат чернодробната и жлъчната функция.
Според учените маточината притежава също така мощни антибактериални, противовъзпалителни, кардиопротективни и болкоуспокояващи свойства.


 

Състав:

Съставки:    В 2 табл.:    Дн. доза:
Рибофлавин (витамин В2)            2 mg    2 mg
Валериана
 Екстракт от корен, осигуряващ 0.2 % валерианови киселини (0.64 mg)    320 mg    320 mg
Маточина
Екстракт от лист     160 mg    160 mg

Дикалциев фосфат, хидроксипропил целулоза, натриева кроскармелоза, целулоза, поливинил алкохол, стеаринова киселина, полиетилен гликол, титаниев диоксид (за цвят), силициев диоксид, магнезиев силикат, рибофлавин  и карамел (за цвят).

 

Начин на употреба:

По 2 таблетки вечер, 1 час преди сън.