VITABAY Krill Öl/ Масло от крил 500МГ софтгел капс. x60
Маслото от крил представлява екстракт от малки ракообразни, обитаващи студените океански води край полюсите на планетата. Основното му достойнство е богатото съдържание на омега-3 мастни киселини, които осигуряват на тялото енергия и допринасят за правилното функциониране на сърцето, кръвоносните съдове, белите дробове, имунната и ендокринната система. В състава му влизат и други полезни вещества, поради което в последно време то измества по популярност рибеното масло.
Описание и основни свойства на маслото от крил
Крил е норвежка дума, чиито буквален превод е „малка рибка“, но всъщност се използва за представителите на разред дребни ракообразни, които служат за храна на редица морски обитатели – китове, акули, пингвини и други. Най-известният вид е антарктическият крил (Euphausia superba), обитаващ студените води на Южния ледовит океан. Представителите му достигат до 6 см на дължина и 2 г на тегло, живеят до шест години и използват първично произведена енергия, тъй като се хранят с фитопланктон.
Екстрактът от Euphausia superba, известен като масло от крил, е богат на полиненаситените омега-3 мастни киселини и най-вече на дълговерижните ейкозапентаенова (ЕРА) и докозахексаенова (DHA) киселина. Тези съединения се произвеждат от фитопланктона и се натрупват в крила и рибите, които го използват за храна.
Омега-3 мастните киселини с играят важна роля в липидния метаболизъм на човека, поради което са важни за доброто му здраве. Особено значение имат за правилното функциониране на сърдечносъдовата, нервната и имунната система. Набавят се основно чрез храната, най-вече риба и морски ракообразни.
Предимства на маслото от крил пред рибеното масло
През последните години маслото от крил започна да измества по популярност използваното от векове за подсилване на организма и лечение на различни заболявания рибено масло. Основните причини за нарастващия интерес към екстракта от любимия на огромните китове зоопланктон са две:
- Усвоява се по-добре – Установено е, че човешкият организъм използва по-лесно маслото от крил, отколкото рибеното масло. Според учените причината за по-високата му бионаличност е, че мастните киселини в него се съхраняват като фосфолипиди, докато в рибеното масло те са под формата на триглицериди.
- Съдържа астаксантин – В състава на маслото от крил влиза и едно друго полезно вещество – каротиноидът астаксантин, който придава характерния червен цвят на голяма част от ракообразните и на някои риби като сьомгата и сьомговата пъстърва. Това вещество притежава антиоксидантни свойства и оказва благотворно въздействие върху работата на нервната система.
Ползи от приемането на масло от крил
Поддържа здравето на сърдечно-съдовата система – Научни изследвания показват, че масло от крил допринася за подобряването на липидния профил при човека. Установено е, че редовният прием помага за понижаване на нивата на триглицериди и на лошия (LDL) холестерол и повишаване на тези на добрия (HDL) холестерол и за подобряване функцията на стените на кръвоносните съдове.
- Подпомага нормалната функция на мозъка – Докозахексаеновата киселина е важен фактор за широк спектър от свойства на клетъчните мембрани, най-вече в сивото вещество. Тя е основен структурен елемент в мозъка на бозайниците и най-разпространената в него омега 3 мастна киселина, поради което приемът ѝ с храната е особено важен за нормалната мозъчна дейност.
- Противодейства на възпалителните процеси – Приемът на масло от крил допринася за ограничаване на възпаленията при здрави възрастни и при хора с един или повече маркери на метаболитен синдром. Всъщност то може да се окаже по-ефективно в борбата с възпалителните процеси от други източници на омега 3 мастни киселини поради по-високата си бионаличност и съдържанието на астаксантин.
Маслото от крил допринася също така за подобряване на очното здраве, за по-добър контрол на симптомите на постменструален синдром, за облекчаване на артрита и за намаляване на болките в ставите.
Съставки: | В 1 капс.: | Дн. доза: |
Нептун Крил ойл (масло от крил) | 500 mg | 500 mg |
Фосфолипиден омега-3 комплекс | 220 mg | 220 mg |
Омега-3 мастни киселини | 150 mg | 150 mg |
ЕPА (ейкозапентаенова киселина) | 75 mg | 75 mg |
ДHA (докозахексаенова киселина) | 45 mg | 45 mg |
Астаксантин | 0.75 mg | 0.75 mg |
Холин | 37 mg | 37 mg |
Екстракт от масло от крил (68%), желатинова капсула (рибешки желатин), глицерин, вода, астаксантин, холин, ретинол, D-алфа токоферол.
Не съдържа: ГМО, глутен, лактоза, изкуствени консерванти.
Хранителна добавка, 60 софтгел капсули.
Дозировка и приложение
Приложение: Допринася за нормалното функциониране сърдечно-съдовата и ендокринна система.
Забележка: Да не се използва като заместител на разнообразното и пълноценно хранене. Да не се превишава препоръчителната дневна доза.
Препоръчителна доза за дневен прием от продукта: По 1 софтгел капсула дневно, 30 минути преди хранене, с обилно количество вода.
Съхранение: На хладно и сухо място, недостъпно за деца, далеч от пряка слънчева светлина!
Годност и партида: Маркирани на дъното на опаковката.